För aktuella
öppettider
ring: 042-347991

Neapolitansk Pizza

Som vi yrat om lite av o till har krukmakeriet en längre tid klurat på möjligheterna att få igång en helårsöppen krog i Mölle, alltså även på kvällarna. Jamen man behöver ju en bar, ett vattenhål, ett socialt skyddsrum, ett ställe att bryta  det elektroniska responsberoendet på, ja men man behöver ju egentligen en Dansk Bodega! men tyvärr sätter den svenska lagstiftningen käppar i hjulet för just bodegor. Så vi fastnade för ett uråldrigt koncept från Neapel. Man kan säga att allting handlar om enkelhet, extra superiorre råvaror och väldigt hög temperatur. Det hela är egentligen all modern pizzas urmoder och består i sin enkelhet av en surdeg gjord på ett speciellt proteinrikt extrem finmalt tipo00 italienskt mjöl(som tål höga temperaturer), därtill en tomatsås gjord på tomater som vuxit på friland(alltså inte i växthus) i San Marzano, och riktig mozarella gjord på buffelmjölk. Detta gräddas under 60 sekunder i 480°c och sen är det klart! När underverket kommer ut (utan att ha självantänt) ur ugnen ringlar man en riktigt god olivolja över och tillsätter basilikablad. Och där står då en margherita. 1843 beskrev Alexandre Dumas olika sorters pizzafyllningar och gjorde sig känd i Neapel för att han alltid envisades med att sitta på det bord som var närmst ugnen, detta för att försäkra sig om att pizzan inte skulle hinna kallna.Värmen är extremt viktig i detta spektakel! För att hedra Italiens drottning Margherita av Savojen, skapade kocken Raffaele Esposito i juni 1889 "Pizza Margherita", en pizza garnerad med tomater, mozzarellaost och basilika, som skulle representera färgerna i Italiens flagga. Han var den förste att lägga till ost. Utifrån denna italienfärgade pizza bygger man sedan andra pizzor som tex crudo:, parmaskinka, äkta parmesan, rucola och honugnsrostade valnötter. Eller pizza alle acciughe med kapris, sardeller och rucola. Dessa tre typer börjar vi med och så får vi se vad framtiden bjuder! En surdegspizza håller också på ett helt annat sätt än en traditionell nordeuropeisk lågbränd pizzadeg. Dagen efter är en surdegspizza fortfarande supergod och kan inmundigas kall eller värmd. Egentligen kanske man ska vara försiktig med begreppen, den Neapolitanska högbrända pizzan har ingenting annat än formen gemensamt med den typen av pizzor som vi är vana vid här i norden. För att snabbt återgå till mina skummande drömmar kring den totala avsaknaden av Bodegor här i långsamhetens och trygghetsnarkomanins konstrueras. Fy för den lede! Den bästa vi hittills kan erbjuda är Österlenbryggarnas "Skånsk klassiker" som är så in i h-e god! (Finns att avnjuta i stor sejdel på ett krukmakeri nära dig!) Vi har också tagit in en hel rad italienska och sydafrikanska viner som man kan ta en slatt av om andan faller på. Priserna på vin är traditionellt sett höga men vi tänkte bryta denna otrevliga trend genom att erbjuda ett riktigt gott vin för en spottstyver. Mer om detta när ni är på plats och vi har hittat inköpskvittot... Och som vanligt behöver man inte betala ens en spottstyver om man mot förmodan inte är nöjd .Då blir det 0kr+moms!